Türkiye’nin dijital yatırımları her yıl büyümeye devam ediyor 2018 yılında %15 büyüme göstererek 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Fakat bu rakam tüm pastanın yaklaşık %29’unu oluşturuyor. Geçen sene %1 civarında büyüyen TV ise %47 ile yine en çok payı elde etmiş durumda.
Buna karşılık dünyada 2017 sonu itibarı ile dijital en büyük paya sahip mecra haline geldi. 2018 yılı itibari ile dijital %41 pay alarak en büyük mecra olarak yer alıyor. Türkiye’deki yatırımların artması umut verici ama henüz dünyadaki oranlara bakarsak alacağımız daha çok yol var.
Geçmişten bugüne dijitalde aktif olan şirketlerin varlığı ne durumda?
Artık sadece dijitale odaklı kurulan şirketlerden söz eder konuma geldik. Pazarlama başta olmak üzere, eğitim ve finans sektörlerinde bir çok dijital iş modeli üreten yeni firma mevcut. Bunun yanında bir çok şirkette iş modellerini dijitalide kapsayacak şekilde değiştiriyor.
Ekran Zamanı Yönetimi
Ekran zaman yönetimi uygulamaları gün içinde ekran karşısında geçirdiğiniz sürede yaptığınız aktiviteleri takip ve analiz eden küçük yazılımlardır.
Bu yazılımlar size ne kadar zaman video izlediğinizi ne kadar zaman sosyal medya kullandığınızı ne kadar zaman çalıştığınızı raporlayabilir. Yapılan çalışmalarda personel verimliliği takip programlarının %15 ila %30 arasında verimlilik artışı sağladığı gözlemlenmiş.
İş yerlerinde en çok sosyal medya kullanımı ve mobil oyunlar personelin dikkatini dağıtıp verimliliklerini etkiliyor.
Dijital empati kavramı
Kişilerin internete yüklediği her şeyi iyice analiz edip kendilerine zararlı olacak içerikleri üretmemeyi öğrenmesi gerekir. Sosyal medya mecralarındaki gizlilik ayarlarınızı mutlaka gözden geçirmelisiniz. Arada bir kendi isminizi arama motorlarında aratıp geride bıraktığınız ayak izlerinizi gözlemleyip sizi rahatsız edenleri ortadan kaldırmak ta kötü bir fikir değildir.
Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine “empati” adı verilir.
Vaktimizin önemli bir bölümünü geçirdiğimiz internet üzerinde bir çok platformda insanlar ile iletişime giriyoruz. Yüz yüze olmadığımız bu durumlarda karşımızdaki kişiler ile empati yapmak onların ruh hallerini, duygusal durumlarını ve ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçları karşılamak dijital empati kavramının en basit anlatımıdır.
Dijital empati online iş geliştirme süreçlerinde farklılaşmamız için çok önemli bir girdi sağlayıcıdır. Kendimizi kullanıcının yerine koyup ihtiyaç ve istekleri çerçevesinde yapacağınız geliştirmeler rakiplerinizin önüne geçebilmek adına da önemli bir fırsattır.
Storytelling
Herkesin bir hikâyesi vardır. Hikâyeleştirme (Storytelling) en basit anlatımı ile ürününüzün veya sunduğunuz hizmetin de bir hikâyesi olması durumudur. Tüketiciler seçim yaparlarken teknik özelliklerden çok satın alacakları ürünün kendilerine nasıl hissettireceği üzerinden seçim yaparlar. Siz ürün ya da hizmetinizin hikâyesini incelikle kurar ve anlatırsanız tüketicinin tercihinde önemli bir seçenek olarak yer alırsınız. Klasik pazarlama tekniklerinin atık eskisi kadar başarılı olamadığı rekabet ortamında sürekli indirim ve kampanyalar ile rekabette öne geçmek sürdürülebilir bir model değildir. Ürün ya da hizmetiniz ile tüketici arasında duygusal bir bağ oluşturarak yaratacağınız bağlılık daha etkili ve sürdürülebilir bir pazarlama yöntemi olarak artık hayatımızda yer alır hale gelmiştir.
Oyunlaştırma, en basit anlatımı ile var olan herhangi bir mecraya (web sitesi, aplikasyon, forum vb.) motivasyonu artırmak, marka sadakatini güçlendirmek gibi amaçlarla oyun prensiplerini entegre etme sürecidir, var olan bir şeyin içinde, oyunlarda uygulanan motivasyon tekniklerinin uygulanmasıyla, çekici bir alan yaratmak ve deneyimin etkisini artırmakla ilgilidir. Süreçlerinizin içine ödüller, yarışlar, harekete geçmeye çağıran unsurlar, derecelendirmeler ve sanal ögeler… İnsanlarda rekabet, başarı veya eğlence gibi duyguları uyandırarak platformunuzu kullanmaları için teşvik edersiniz.