Korona virüsün çalışma hayatımıza etkileri

Dijital dönüşüm

Koronavirüs’e karşı hayatımızın aldığı şekil süreci

Dijitalleşme çağımızın kaçınılmaz sonuydu. KOBİ’ler için dijital dünyada yer almamak her zaman bir adım geriden gelme durumuna yol açacaktı ki bu pandemi süreci ile birlikte bir çok küçük-büyük ölçekli işletme bu dünyaya iyi veya kötü her şekilde birden giriş yapma yarışına girdi. Her şeyin dijital ortama taşındığı bu çağda kötü giriş yapan tüm işletmeler kendini iyi tanımlayamama problemiyle karşılaştı.
Eskiden beri farkında olan kesimde dijitalleşme ile herkes artık nereden ve nasıl çalışabileceklerini seçebilir hale gelir oldular. Artık pek çok hizmet teknolojik açıdan karşılabilir olduğu için bir çok patron çalışanlarının ortamını ayarlayabildiği sürece daha düşük maliyetli ve kaliteli işler ortaya çıkarmaya başladı.
Pandemi sürecinde ne zaman online mecralara girsek ya bir canlı yayın ya bir webinar linklerine denk gelir olduk, tüm bunları kaçırırsak sanki ömrümüzün yarısı gidiyor gibi hepsine bir katılım yarışı başladı ve birinci ayın sonunda artık herkes tüm bunlardan ilk 5 dakikadan sonra sıkılır bir hale gelir oldu.


Çalışma Şartlarımıza-Sosyal Dönüşümümüze Dijitalleşmenin Etkileri

Bu süreçte tüm şirketler ve çalışanlar bir dönüşüm geçirerek yeni beceriler ve çalışma şartları ortaya çıkardı. Yeni işler-sektörler keşfettik. Hayatımıza ve işimize hem olumlu hem olumsuz bir çok etkiler gerçekleşti. Son yaşadığımız salgın durumu ile de beraber insanlar dışarı çıkıp sosyalleşmenin ötesinde artık tüm işlerini görüşmelerini internet üzerinden gerçekleştirmeye başladı. Çağımızın kaçınılmaz sonu olan dijitalleşmeye bilinçsiz bir şekilde giriş yaptık. Teknolojinin artık olmadığı alan çok az derken şuan hayatımızda olmadığı bir alan kalmadı diyebiliriz.

 

<span style="color: #a1a2a4;">Teknoloji hayatın içinde</span>
Teknoloji hayatın içinde

Markalarımızın Dijital Dönüşümden Etkilenmesi

Çalışanların ev ortamında yeterli teknolojik imkanlarla daha hızlı hizmet sunacağı kabul edilebilir bir gerçek. Daha kaliteli içerikler ile daha fazla insana ulaşma noktasında başarı sergileyeceğiz. KOBİ’ler, kurumsal şirketler, büyük veya küçük ölçekli fark etmeksizin bugüne kadar adını her alanda kullandığımız bu dijital dönüşüm kavramını tamamlayan her kurum bu hayatımıza hiç beklemediğimiz bir anda giren dijitalden çok büyük faydalar sağlayacaklar. Bunun yanı sıra dijital olarak bir girişimi bulunmayan fakat yaşadığımız durumla birlikte online satışlarda patlama yaşanmasıyla birlikte bir çok firma dijital dönüşüme girmek istediklerinde piyasada bulunan merdiven altı ajansların gazabına uğrayarak kötü bir hasar alacaklar veya bu konuda gerçekten başarılı olan firmalardan hizmet alarak biraz daha az zararla geriden başlayacaklar.

<span style="color: #a1a2a4;">Dijital dönüşüm</span>
Dijital dönüşüm

KOBİ’lerin Dijitalleşmesinde Önemli Olan 3 Ana Unsur

Dijital altyapı, uyum ve özgün içerik

Türkiye’nin Dijitalleşme Sürecinde Dünya’da Olduğu Konum

Türkiye dünyadan bu konuda 3.5 yıl geriden geliyor. Türkiye’nin dijital yatırımları her yıl büyümeye devam ediyor 2018 yılında %15 büyüme göstererek 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Fakat bu rakam tüm pastanın yaklaşık %29’unu oluşturuyor. Geçen sene %1 civarında büyüyen TV ise %47 ile yine en çok payı elde etmiş durumda.
Buna karşılık dünyada 2017 sonu itibarı ile dijital en büyük paya sahip mecra haline geldi. 2018 yılı itibari ile dijital %41 pay alarak en büyük mecra olarak yer alıyor. Türkiye’deki yatırımların artması umut verici ama henüz dünyadaki oranlara bakarsak alacağımız daha çok yol var.

Dijitalleşmenin Eğitim’e Getirdiği Yenilikler

Eğitim çağın koşullarına uygun ve gelecekteki gereksinimleri karşılayabilecek nitelikte olması gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurabilmesi gerekmektedir. Dijital dönüşüm sürecinde eğitimin yüz yüze, uzaktan, çevrimiçi ve çevrim dışı bütün öğelerinin bir arada kullanılması gerekmektedir. Ayrıca öğrenen ve öğretenlerin rollerinin eğitimde yaşanan dijital dönüşüme uygun şekilde değişmesi gerektiği düşünülmektedir. Eski eğitim sürecine geçişte de artık bir çok geleneksel olarak devam ettirdiğimiz ders sistemlerinde daha dijital oluşumlara geçerek önceden yaşadığımız sorunları en aza indirgeyeceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir